Hi, I’m Esther. Photographer. Nice to meet you

Fotografie is een grote hobby van mij. Vooral het fotograferen van landschappen en dieren (met Zorro als grote favoriet) vind ik gaaf om te doen. Het is een beetje mijn manier van meditatie. Door het continu op zoek zijn naar de wonderen van de natuur, word ik steeds meer bewust van alle schoonheden die onze planeet te bieden heeft. Het maakt me een dankbaarder mens.

Na een klein duwtje in de rug van mijn trouwe huisgenoot, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en de visitekaartjes maar te bestellen. Want wanneer ben je nou officieel fotograaf? Ik denk wanneer je dit zelf beslist. En zo deed ik. En nu staat het op een visitekaartje en alles wat op een visitekaartje staat is waar. Vanaf vandaag ben ik een fotograaf.

En om dit te vieren, deel ik hierbij mijn eerste fotoverslag van afgelopen weekend in Sibuya Game Reserve (Eastern Cape, Zuid-Afrika). Op safari gaan is misschien wel mijn meest favoriete activiteit in Afrika, dus ik leefde mij helemaal uit en was helemaal in mijn nopjes. Daarnaast heb ik vaker gehoord dat ik er nogal een handje van heb om in al mijn enthousiasme compleet los te gaan met ‘Wist-je-datjes” en dus is deze blog er eentje naar mijn hart: Grote foto’s en veel Wist-je-datjes. Geniet zoals ik!:

Dit is hoe we werden onthaald in Kenton on Sea. Warm welkom dacht ik! Kenton on Sea ligt ongeveer 400 kilometer ten oosten van Knysna, iets voorbij Port Elizabeth. De weg ernaartoe is prachtig. We volgden de gehele Garden Route welke deels langs de kustlijn gaat, niets te klagen!
Het begon allemaal met een boottripje en wijn. Om 9 uur s’ochtends jawel. Onderweg leerden we van alles over bomen en vogels, niet mijn sterkste punt. #1: Wist je dat deze bomen eenzelfde naam hebben als een Aziatisch biertje? En dat ik deze naam vervolgens vergeten ben?
Ik heb nooit een erg grote passie gehad voor vogels, maar door het groot aantal kleurrijke soorten dat hier rondvliegt op de boerderij is mijn interesse inmiddels gewekt. Het is best lastig om vogels goed te fotograferen, maar ik merk dat ik het een leuk proces vind. Als het niet lukt om ze in een keer vast te leggen doordat ze net te vroeg wegvliegen, word ik extreem fanatiek in het opnieuw opsporen van dezelfde soort vogel voor een tweede, derde of tiende poging. Doordat ik dus nog nieuw ben in het vak durf ik het niet met 100% zekerheid te zeggen, maar ik geloof dat dit een reuzenreiger is (a Goliath Heron). En ja, dit weet ik doordat ik net als omi vroeger deed op de zondag met mijn neus in de vogelgids zit. Ik heb de vogelgriep dus te pakken. Hier nog wat kiekjes:
Een Pied Kingfisher, ofwel bonte ijsvogel. #2 Wist je dat er wel 114 verschillende soorten ijsvogels zijn? Ik dus niet. Ik dacht dat ze allemaal blauw waren, maar niets is minder waar. Is dit geen plaatje?
Kijk nou wat een beauty! Als ik mijn bron (Common Birds of East Africa en Wikipedia) mag geloven, is dit een Brown-hooded Kingfisher, ofwel een Bruinkapijsvogel. En kijk wat ie deed!:
Tadaaa! En nee dit is geen lucky shot, ik ben gewoon een goede fotograaf met vissersgeduld.
Dit is Gary, ook een reuzenreiger. Normaal gesproken blijven deze vogels hun gehele leven binnen eenzelfde leefgebied, maar nadat Gary zijn vrouwtje letterlijk van twee walletjes at (ik moet eerlijk zeggen dat ik me ook kan voorstellen dat Gary niet vooraan heeft gestaan bij het uitdelen) was hij genoodzaakt te vertrekken om zijn ex + vervanger niet meer onder ogen te hoeven komen. Inmiddels is dat twee jaar geleden en meneer heeft nooit meer een nieuw reigervrouwtje gehad. Ach….
En het beste heb ik voor het laatst bewaard, de Knysna Loerie!! Is ze niet PRACHTIG? Een dag voor de safari zagen Annemieke en ik voor het eerst een Loerie op de boerderij, maar helaas vloog hij weg voordat ik mijn camera kon pakken. Fantastisch dat we een dag later het grote geluk hadden twee Loeries te zien en van zo dichtbij!! Ik ben (niet stiekem) erg trots op deze foto.

En dan nu het echte werk:

De gids tijdens mijn eerste safari ooit was idolaat van olifanten en dit heeft een besmettelijke werking op mij gehad. De wildparken in Zuid-Afrika kampen momenteel met een overschot aan olifanten, waardoor het spotten van olifanten geen moeilijke opgave is. Echter, mijn safari is nooit af zonder het zien van een olifant. Ik kan er uren naar kijken. Hoe hij met zijn oren klapt als hij boos is, hoeveel hij eet en hoe klein zijn staart is in vergelijking met zijn slurf.
#3 Wist je dat olifanten 22 maanden zwanger zijn? Moet je nagaan dat je een kind van (9+) 13 maanden moet baren!
#4 Wist je dat de slurf van een olifant maar liefst tussen de 50.000 en 100.000 spieren bevat?
#5,6 en 7. Zoals eerder genoemd is er momenteel een overschot aan olifanten in verschillende delen van Afrika. Dit is een probleem doordat iedere olifant jaarlijks 1000 hectare aan eten nodig heeft en om deze reden wordt momenteel op olifanten gejaagd. (Echter niet in Sibuya. Dit is een private game reserve waar de dieren dus gecontroleerd worden geplaatst en eventueel verkocht. Daarover ooit meer in een volgend blog). Doordat olifanten erg intelligente dieren zijn en sterke emoties hebben, leidt een dood van een familielid vaak tot trauma’s en aggressief gedrag waardoor er bij het jagen altijd gezorgd wordt dat de gehele families afgemaakt worden. Hartverscheurend. Vooral maakt het me kwaad dat dit door de autoriteiten en (sommige) rangers gebracht wordt alsof het iets goeds is, terwijl mensen de aanstichters zijn geweest van het hele probleem. Maar goed, zoals ik al zei, daarover een andere keer meer.
# 8 Wist je dat de zebra het lievelingsdier van mijn vriendin Michelle is?
#9 Wist je dat ik dat best wel kan begrijpen?
Ik wil niet bij elk dier doen alsof ik het de mooiste vind haha, maar het liefst zet ik bij elke foto: MOOOI HE!? Zijn giraffes, olifanten, neushoorns, krokodillen, zebra’s niet de mooiste dieren die je OOIT gezien hebt?? Kijk die wimpers nou toch!
#10 Wist je dat een volgroeide giraffetong 45 centimeter is? En jij nu waarschijnlijk je tong uitsteekt en je afvraagt hoelang die van jou is? (Ten minste, dat deed ik toen ik het hoorde)
#11 Wist je dat giraffes staand bevallen en de baby dus een val maakt van 2 meter, face first? Zó zielig. De harde realiteit. Mensen moesten zich eens wat minder druk gaan maken en wat vaker naar giraffebevallingen kijken.
Een warthog! Of knobbelzwijn, ook wel wrattenzwijn of gewoon Pumba. #12 Wist je dat een warthog erg gevaarlijk is en met zijn sterkte tanden zelfs luipaarden en leeuwen kan uitschakelen?
Als je ooit in Afrika op safari bent geweest weet je dat je vaak genoeg in de gelegenheid bent om impala’s op de foto te zetten, maar ook impala’s blijf ik zo leuk vinden. Prachtige beestjes en ze lijken allemaal zo hetzelfde. Vooral het bekende springen en rennen is zo gaaf om te aanschouwen!
De strepen op de kont van impala’s worden vaak vergeleken met het Mac Donalds logo. Nu ik dit schrijf vraag ik mij af of leeuwen het daar dan ook mee associeren… Dat zou een hoop verklaren. #13. Een impala kudde heeft één dominant mannetje die een harem onder zijn hoede heeft die kan uitlopen tot meer dan 50 vrouwtjes. Doordat impala’s erg geliefd zijn voor vele roofdieren plus de bedreiging van andere mannetjes, doet het mannetje niets anders dan zijn harem bewaken. Dit betekent niet eten, niet slapen en nauwelijks drinken. Het mannetje houdt dit slechts enkele dagen vol, wanneer hij óf bevochten wordt door een ander mannetje óf zelf de taak overdraagt.
En dan dit nog effies. Neushoorns vind ik zo intrigerend (ja sorry, ik weet het. Het klinkt veel te overdreven. Maar ik vind ze oprecht allemaal cool en kan mijn enthousiasme niet verdelen!) Ze lijken een beetje op dino’s. Alsof ze ook miljoenen jaren geleden al uitgestorven hadden moeten zijn. Hetzelfde heb ik met krokodillen!
#14 Wist je dat een volgroeide neushoornhoorn (??) 7 tot 8 kilogram weegt en dat deze voornamelijk uit keratine bestaat? Een groot en tragisch probleem is de torenhoge marktprijzen voor dit product (er wordt al gauw $300.000 per kilogram betaald), waardoor neushoorns enorm bedreigd worden door stropers. Deze hoge marktprijzen zijn veroorzaakt door een verhaal uit Vietnam, waarin een belangrijk politiek figuur beweert te zijn genezen van kanker door het innemen van deze vorm van keratine…
Helaas heeft de aanwezigheid van de anti-stropersorganisatie Sibuya niet kunnen beschermen tegen het gruwelijke geweld van stropers. In maart 2016 hebben stropers drie neushoorns beschoten met verdovingsmiddel om vervolgens de hoorns af te snijden en ze aan hun lot over te laten. Medewerkers vonden de neushoorns enkele uren na de aanval, maar waren te laat om de levens te redden. De neushoorns links en rechtsachter op bovenstaande foto waren getuige van de gruwelijkheden en raakten getraumatiseerd (neushoorns zijn net als olifanten erg intelligente en sociale dieren). Ongelofelijk om te horen hoe dieren reageren op dergelijke tragedies en wat er voor nodig is om ze weer zelfstandig te kunnen laten functioneren. Dat menselijke hulp nodig lijkt voor het oplossen voor door mensen aangerichte schade…
Een Nyala bij het memorial van de drie gestroopte neushoorns.
Dit is dus een Nyala, een ander soort antilope te herkennen aan zijn strepen. #15 Vrouwtjes zijn lichtbruin, maar mannetjes worden na een jaar donkerbruin zoals deze knapperd!

Zo! Dat was mijn safari fotoverslag. Zoals jullie merken heb ik goed opgelet tijdens de safari! Ik hoop dat ik mijn passie en liefde voor het South African Wild Life een beetje over heb kunnen brengen. En mocht je ooit een safari willen doen maar je vindt een “echte” gids te duur, dan wil ik altijd even in mijn agenda kijken om te kijken of ik een gaatje over heb.

Hakuna Matata!


2 reacties op ‘Hi, I’m Esther. Photographer. Nice to meet you

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s