Week 1!

View from the Main house
Uitzicht vanaf de veranda. Prachtig he? De veranda ligt op het zuiden dus de hele dag zon + uitzicht op zowel de zonsopgang als de zonsondergang!

24-07-2017

Hallo hallo! De eerste week zit er alweer op. Kan het niet geloven! De tijd vliegt voorbij met een dagbesteding zoals de mijne. Het is hier waanzinnig mooi en weer zo anders dan de andere delen van Zuid-Afrika die ik reeds gezien heb. Niet alleen de omgeving is anders, maar ook door de taal, de cultuur en de mensen. Andere dingen zijn echter ook weer uiterst herkenbaar, daarover later meer! Ik zal jullie eerst eens even vertellen hoe mijn dagen hier eruitzien.

06:30 uur:        Gewekt door de haan. Ik ga redelijk vroeg naar bed en sta vroeg op. Ik vind het heerlijk om op te staan voordat de rest van de collega’s aankomen. De vroege ochtend is mijn favoriete moment van de dag (van mama geërfd).

07:00 uur:        Na het douchen (soms warm soms koud) loop ik een rondje over de boerderij. De opgaande zon geeft prachtig licht voor het schieten van wat foto’s. Ondertussen kijk ik of de kuikens de nacht hebben overleefd en hoeveel stekelvarkens Teddy (de hond) te grazen heeft genomen. Daarna drink ik een kopje koffie op de veranda terwijl ik lees in A Long Walk to Freedom. Haha ja echt jongens. Idealistisch he?

08:00 uur:        Collega’s arriveren. Samen met hun neem ik een beetje de dag door en bespreken we eventuele bijzonderheden van de vorige dag. Ik beantwoord wat e-mails en begin met de dagelijkse werkzaamheden.

09:00 uur:        Ontbijt! Op de veranda. Uitzichtje hoor. Granaatappeltje en macadamia’s uit eigen tuin door de yoghurt. Kom maar door. De dag kan beginnen!

De invulling van de rest van de dag hangt een beetje af van wie er aan het werk is. Ik hou me namelijk vooral met marketing bezig, maar als er verder niemand aanwezig is behandel ik ook de inkomende mails, telefoontjes en regel ik de zaken voor de gasten op de boerderij. Op “kantoor” werken met mij twee vrouwen, Lizel en Samantha. Dan werken er nog vier schoonmaaksters voor het schoonmaken van de gastenverblijven en naast Andy zijn er drie jongens werkzaam op de boerderij voor de agrarische werkzaamheden: LouLou, Driekus en Romeo. De eigenaren (Jeremy en Margreta) zijn momenteel bij familie in Nederland en Engeland en zullen na de zomer weer terug zijn.

Rond vier uur gaan de werknemers naar huis. Ik verblijf samen met Andy en zijn kinderen op de boerderij, evenals Romeo en Driekus. Doordat Jeremy & Margreta momenteel in Europa zijn, verblijf ik alleen in de ‘main house’. Niet echt behelpen kan je wel zeggen. Het is een prachtig huis met een belachelijk mooi en uitgestrekt uitzicht. De keuken is van alle gemakken voorzien, evenals de badkamer. Ik vind het heerlijk om hier te verblijven! Zo rustig en mooi. Ik zal nooit genoeg krijgen van de ontbijtjes op de veranda die uitkijkt over al het groen, de zonsop- en ondergang en de prachtige vogels. Andy verblijft met zijn zoon en dochter in een bungalow vlak naast mij en Driekus en Romeo in een andere bungalow richting de ingang van de farm.

Homtini main house 2
Deze weg leidt tot de main house. Deze ligt gelijk achter deze bomen. Prachtig is het niet?
Living room
Uitzicht vanuit de woonkamer. Waanzinnig. Deze bank is trouwens het meest comfortabele meubelstuk dat ik ooit heb ervaren haha.

De boerderij heeft 90 hectare land, dus je kan wel nagaan hoeveel ruimte hier is. Even verderop staat een stuk land te koop van 60 hectare voor omgerekend €5500, dus ik zal eenieder met wat spaargeld aanraden dat vandaag nog te kopen. Ook zonder spaargeld trouwens. Er wordt hier van alles verbouwd: limoenen, granaatappels, spinazie, sla, blauwe bessen, aardbijen, alle soorten kruiden. Noem maar op. Alles biologisch. Dit is waar Andy zich mee bezig houdt. Hij heeft agrarische wetenschappen gestudeerd en over de hele wereld projecten op gezet waarin hij de lokale bevolkingen leerde op een milieuvriendelijke manier zelfvoorzienend te worden. Andy werkt hier sinds september dus alles staat nog aardig in de kinderschoenen, maar het is gaaf om te zien wat hij en de jongens voor werk verrichten. Ik hoop veel van hen te kunnen leren!

De eerste week heb ik vooral gekeken hoe men hier samenwerkt, hoe er gecommuniceerd wordt en wat de werkzaamheden precies inhouden. Doordat ik niet echt een “begeleider” heb of iemand die me alles goed kan uitleggen, vind ik het soms lastig in te schatten wat ik wel en niet op me moet nemen. Daarnaast heb ik natuurlijk te maken met behoorlijke cultuurverschillen, waarin ik nog aardig mijn weg moet vinden. Gelukkig ben ik inmiddels aardig bekend met de Zuid-Afrikaanse mentaliteit, maar werken of vakantie vieren zijn twee verschillende dingen :p Ik heb via de mail en via Skype geregeld contact met Jeremy en Margreta, zodat zij mij over de nodige zaken kunnen adviseren. Daarnaast is Lizel mijn rots in de branding en kan ik persoonlijke kwesties goed met haar bespreken.

1878b347d065d9a571cd2485d01b41f1
Zonsondergang vanaf de veranda

In 2012 liep ik stage in Durban (een stad in het oosten van Zuid-Afrika, zo’n 1600 km verderop). De bevolking daar bestaat voornamelijk uit Zulu’s, een zwarte bevolkingsgroep die isiZulu spreken. In de omgeving van Knysna wonen voornamelijk blanke en gekleurde mensen (coloured) en is de voertaal Afrikaans (afgeleid van het Nederlands). Er heerst in Zuid-Afrika nog altijd veel verdeeldheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen (zwarten, blanken, gekleurden en Indische mensen) waarmee ik iedere dag geconfronteerd word. Zo hebben de blanken in deze omgeving de beste banen en het meeste geld (ook bij gelijke banen worden blanken beter betaald) en worden blanken dan ook vaak met geld geassocieerd. In de townships wonen uitsluitend gekleurde mensen (of zwarten buiten de Western Cape) en je ziet maar weinig gemixte gezelschappen.

Over de cultuurverschillen en de dingen die mij opvallen als buitenlander kan ik elke dag wel een stuk schrijven. Ik vind het een enorm fascinerend en ingewikkeld fenomeen en grijp elke kans die ik krijg om er meer over te leren en er iets meer van te begrijpen. Hierover zal ik dan ook vast en zeker meer gaan schrijven in de toekomst.

Voor nu moet dit hem even wezen! Ik brand hier langzamerhand weg, gezien het ook vandaag toch wel weer 30 graden gaat worden. Ik vind het geen straf, maar vanwege de enorme droogte en het vooruitzicht dat het de komende tijd nog niet zal gaan regenen, is dit weer niet erg wenselijk voor de boerderij.

Tot snel!! Ohh en één klein leuk dingetje. Er is hier ruimte voor nog een buitenlandse broeder of zuster om samen met mij hier wat dingen op te zetten op gebied van toerisme, marketing en/ of liefdadigdheid! Dusssssss, mocht je zelf geïnteresseerd zijn of iemand weten? E-mail me dan via eblaauwwiekel@gmail.com. Dit zal voor ongeveer drie maanden zijn, maar alles is bespreekbaar. Ik zou het me geen twee keer laten zeggen haha. E-mail me voor meer informatie!

Wie weet tot heel snel! 😉

Alle liefs,

Esther


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s