Dagboek Zonder Slot

Scroll down for English

23 juni 1999. De datum van mijn dagboekdebuut: “Ik heb vandaag mijn dagboek gekregen. Van mama, mama heeft hem bij Bruna gekocht. En opa en oma zijn naar Zwitserland. Daarom zijn we nu in hun huis. Jessica is ook verhuist. En nu woont zij ook in het dorp. En vanavond ging ik met haar spelen op de schommel. Met een stoel erop. Doei”.

17 augustus 1999. “Ik heb een inktwisser gekregen. En een blok met rekenhokjes. En een kippevelboek het Horrorhuis. En we zijn nog bij de Noordhoek geweest de loods is al klaar. We moeten alleen nog het huis bouwen”.

Mooie berichten. Het huis is inmiddels af haha. Mijn eerste dagboek is een pareltje, dat begrijp je wel. De magie van het slotje, mijn eigen kluis van geheime gedachten. Het voelde stoer en enorm volwassen. Mijn schrijfcollectie bestaat inmiddels uit zes volgeschreven dagboeken, tientallen notitieblokken met gedachten, quotes, verhalen en gedichten en een harde schijf vol onafgemaakte blogs. Het schrijven in mijn dagboek is nog steeds mijn favoriete bezigheid, maar daarnaast begin ik ook het delen van mijn schrijfkunsten steeds leuker vinden. Het is tijd voor een combinatie!

Het teruglezen in mijn dagboeken is soms pijnlijk, soms grappig, maar vooral leerzaam. Ik was altijd een vrij gesloten persoon met veel ingewikkelde gedachtes. Het schrijven in mijn dagboek creëerde een laagdrempelige mogelijkheid voor het tonen van kwetsbaarheid. Nergens was/ ben ik eerlijker dan in mijn dagboek wat mij onbewust ontzettend veel geholpen heeft bij het herkennen van mijn gedragspatronen en gevoelens van schaamte. Het leven is een aanhoudend leerproces, maar ik heb mijn diepste zelf over de jaren leren omarmen en geleerd kwetsbaarheden te delen met anderen. Het moment is daar dat ik deze durf en wil laten zien. Het is tijd voor een dagboek zonder slot.

Zoals ik schreef in Flights, Camera, Action! rustte mijn onafgemaakte studie als een zware last op mijn schouders. Vorige week maandag heb ik te horen gekregen dat ik mijn scriptie gehaald heb en dat een eindpresentatie het enige is wat mij nog verwijderd van mijn felbegeerde diploma!!! Ik kan nauwelijks onder woorden brengen hoe zo’n opluchting dit voor mij is en hoe trots ik op mezelf ben dat ik het na al die jaren voor elkaar heb gekregen. VRIJHEID. Alle theorieën die ik bedacht over hoe ik een diploma kon regelen zonder die verdomde scriptie opnieuw te hoeven schrijven kan ik eindelijk vergeten. Het ging van molotov cocktail tutorials bekijken op Youtube tot aan Google zoekopdrachten als “beste omkooptechnieken bij docenten” en “HBO-diploma zonder scriptie”. Jarenlang duwde ik de droom om naar Afrika te gaan zo ver mogelijk weg en nu is die daar volledig op de voorgrond. In alle glorie. “Hallo Afrika. Ja ja ik mis jou ook, maar ik zie je biiiijjjjjna!”

Het is mijn droom om van schrijven mijn werk te maken. Hopelijk ooit uitsluitend in artistieke vorm, maar om te beginnen voornamelijk zakelijk. Ik ga een bedrijfje opzetten waarin ik schrijfdiensten aanbied die op afstand uit te voeren zijn. Denk aan teksten voor websites, advertenties, presentaties, slogans, maar ook het verbeteren van rapporten en hopelijk het schrijven van columns. Tientallen mogelijkheden! Jullie zien binnenkort wel een linkje voorbijkomen op Facebook.

En om alvast maar even in te gaan op mijn ultieme droom: ik wens uiteraard Sylvesthers uit te breiden en hiermee een groter bereik te behalen. Ik wil mensen graag een idee geven van het leven in Zuid-Afrika en waarom ik zo van dit land houd. Ik vind het jammer dat een eerste reactie op mijn plannen vaak is: “maar is dat niet gevaarlijk?” of “kan je daar wel alleen over straat?” en hoop iets van dit negatieve beeld weg te kunnen nemen. Ik ben druk bezig het ontwikkelen mijn foto- en videografieskills, maar zal vooral verhalen blijven schrijven. Daarnaast wil ik, omdat ik ver weg ben van familie en vrienden en deze graag ook nog heb als ik terug kom, ook een wat persoonlijker onderdeel toevoegen aan mijn blog: een Dagboek Zonder Slot. Dit zal een apart onderdeel op mijn website worden en hierin zal ik regelmatig een update over mijn leven plaatsen!

Maar goed, over een aantal weken vertrek ik dus al naar Knysna, een kustplaats in het zuiden van Zuid-Afrika (eerder kan niet omdat Temptation Island nog niet is afgelopen en ik dit daar niet kan streamen). Met mijn eigen bedrijfje wens ik wat extra geld te verdienen, maar voor het bekostigen van mijn vaste lasten wil ik voor lokale bedrijven en organisaties gaan werken die zich inzetten voor maatschappelijke problemen. Via een goede vriend ben ik in contact gekomen met Homtini Guest Farm (als je op de link klikt begrijp je al waarom ik dit aanbod niet kon afslaan). Ik heb de eigenaren van de farm nu meerdere keren gesproken en het klinkt werkelijk waar als het perfecte startpunt voor mij. Naast het coördineren van de dagelijkse werkzaamheden op de farm, zal ik mij bezighouden met het Future You project.

Future You focust zich op hygiëne en seksuele gezondheid van meisjes in het laatste jaar van het primaire onderwijs (10-11 jaar), met als doel het aantal vrouwen dat een middelbareschooldiploma haalt te vergroten. Veel vrouwen raken op jonge leeftijd zwanger en doordat vele families zich de dure producten rondom vrouwelijke hygiëne niet kunnen veroorloven, gaan vele meisjes tijdens hun menstruatie niet naar school en behalen zij uiteindelijk geen diploma. Future You stelt deze producten ter beschikking en heeft daarnaast een training ontwikkeld waarin meisjes hun toekomstdromen en de realisatie hiervan in kaart brengen. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de deelneemsters van de training worden opgevolgd tijdens de eerste jaren van de middelbare school. Persoonlijke begeleiding zal ze moeten helpen om problemen op te lossen die ze tegenkomen tijdens het realiseren van hun dromen. Een bijzonder project wat enorm dichtbij mijn hart ligt en waar ik hoogstwaarschijnlijk ontzettend veel voldoening uit zal halen.

Al met al, begint mijn ongeplande toekomst inmiddels toch wat vorm te krijgen. Een prachtige vorm als je het mij vraagt. Natuurlijk vind ik het spannend, maar doordat ik al jaren naar dit moment uitkijk is deze spanning voornamelijk positief. Momenteel ben ik bezig met de laatste voorbereidingen en dan is het zo ver! Ik hoop dat jullie me blijven volgen en ik verwelkom jullie graag snel in mijn dagboek zonder slot😊

Alle liefde,

Esther

 

 

Diary Without a Lock

June 23rd 1999. The date of my diary debut. “Today I got my diary. From mom. Mom bought it at Bruna. Grandma and grandpa are in Switzerland. That’s why we are in their house now. Jessica also moved. Now she lives in town as well. And tonight I played with her on the swing. With a chair on top. Bye”.

August 17th, 1999. “I got an ink-eraser. And a notebook with math squares. And we went to the ‘Noordhoek’ the shed is already finished. Now we only need to build the house”.

Good stories. We finished the house haha. As you might understand, my first diary is a real treasure. The pure magic of the lock, my own safe of secret thoughts. It felt so cool and extremely mature. My writing collection now consists of six diaries, dozens of notebooks full of thoughts, quotes, stories and poems and a hard drive full of unfinished blogs. Writing in my diary still is my favourite thing to do, but I also start to enjoy sharing my stories more and more. It is about time for a combination!

Going through my diaries is sometimes painful, sometimes funny, but most of all very eye-opening. I used to be a pretty closed person with lots of complicated thoughts. Writing in my diary allowed me to show vulnerability. Nowhere was/ am I more honest and open than in my diary, which helped me unconsciously with recognising my behavioural patterns and deepest feelings of shame. Life is an ongoing learning process, but during the last couple of years I learned to embrace my deepest self and to share my vulnerabilities with others. At this moment I feel like I dare to show and share this side of me. It is time for a diary without a lock.

As I wrote before in Flights, Camera, Action! I still had to finish my studies which felt like the weight of the world was on my shoulders. Last Monday I got the news that I passed my thesis and that a final presentation is the only thing that stands between me and my diploma!!! I can’t explain how much of a relief that is and how proud I am of myself that I managed to do this after all these years. FREEDOM. Finally I can forget about all of the theories that have crossed my mind about how to get a diploma without having to write a freaking thesis all over again. From watching Molotov cocktail tutorials on Youtube and Google searches as “best teacher bribe techniques” and “bachelor diploma without thesis”. For years, I tried to deny my dream of going to Africa and now it’s right in front of my face! In full glory! “Hi Africa. Yes I missed you too, but I’ll see you again reaaaal soon!”

It is my dream to make a living out of writing. Hopefully one day in an artistic form only, but as a start I am setting up a business for online writing services which I can execute remotely. My services will consist of texts for websites, advertisements, presentations, slogans, but also editing reports and writing columns. Many possibilities! You will soon find a link on Facebook!

Talking about my ultimate dream, I obviously wish to expand Sylvesthers and increase its range. I would like to give people an impression of life in South Africa and why I love this country so much. I find it sad and frustrating that the first reaction I get whenever I tell people about my plans is something like “but isn’t that dangerous?” or “is it safe to walk the streets alone at night?” and I hope to slightly change this image that people have. I am busy developing my photography skills, but will mainly keep writing stories. Next to this I would also like to add a more personal feature on my blog: Diary Without a Lock as I will be quite far away from my family and friends (and would like to still have them when I get back). This will be a separate part on my website and I will regularly place an update on my life there!

In just a couple of weeks from now I’m going to Knysna, a coastal town in the south of South Africa. I am hoping to earn some extra money with my own business, but to cover my fixed costs I wish to work for board and lodging with local companies and organisations who deal with societal issues. A good friend of mine put me in touch with Homtini Guest Farm (if you click the link you’ll understand why I couldn’t refuse the offer). I spoke to the owners and it truly sounds like the best opportunity for me. Besides coordinating the daily activities on the farm, I will work on the Future You project.

Future You works with girls in their last year of primary education where their focus is around sanitary health. Many families cannot afford sanitary towels and because of this, girls miss up to a week per month of school time. Future You developed a training for these young women, in which future dreams and possible obstacles are being discussed. The project offers re-usable pads, but it also teaches the girls about sexual and reproductive health, gender equality and future opportunities. I will try to make sure that the participants of the training will be followed-up during their first years of high school in order to help them with arising issues during their individual journeys. A beautiful project which lies very close to my heart and values which will undoubtedly turn out to be a rewarding experience.

With that being said, my unplanned future is starting to get some shape. A wonderful shape if you ask me. Obviously, I think it’s all very exciting, but because I have been looking forward to this moment for years, this excitement is mainly positive. At this moment I am working on my final preparations, but this new chapter is about to begin! I truly hope you guys will keep following me and I am happy to welcome you all to my diary without a lock! 😊

Much love,

Esther


6 reacties op ‘Dagboek Zonder Slot

 1. Beste Esther. How exciting! De hele wereld voor je en volg je hart! Hoe dapper en geweldig. Met plezier je dagboek zonder slot gelezen, dus dat schrijven zal ook wel lukken. Succes. Hartelijke groeten Hennie.

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi Hennie, dank je wel!! Wat leuk dat ik een berichtje van je ontvang. Blij om te horen dat je het met plezier gelezen hebt en wat gaaf dat het jou bereikt heeft! Daar heeft mama vast een rol in gespeeld? haha. Bedankt! xxx Esther

   Like

 2. Mooi Esther! Mooi om je verhalen te lezen. Over je toekomstige reis naar Zuid Afrika (getipt door je verhaal in De Krant :)), en over de reis in jezelf.
  Voor ons hier in huis een herkenbaar verhaal. Onze oudste (24 jaar) zit momenteel in Zuid Amerika (Argentinië)…..ook niet voor de eerste keer.
  Jullie vaders zijn volle neven…..zal het in de familie zitten, smile…
  Ik vind jullie kanjers! Gaan voor wat je ten diepste drijft (en zie daar eerst maar eens bij te komen)!
  Lieve Esther, heb het goed!!

  Bea van Lingen

  Like

  1. Hoi Bea,

   Wat leuk om je reactie te ontvangen en dat de Krant ook jou bereikt heeft! 😉 Ohh wat leuk zeg, daar zou ik ook zo graag een keer heen willen! Wat doet zij daar precies?

   Haha dat zou best kunnen! Joost (van Piet) is ook net terug na 1,5 jaar Australië en Zuid-Oost Azië!

   Dank je wel. Deze reacties betekenen veel voor me! Veel geluk!

   Liefs Esther

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s