Omi

De begraafplaats. Ik vind het een merkwaardige plek. Terwijl ik hier loop vraag ik mij af hoe het kan dat ik deze plaats als heel vredig en rustig ervaar. Ik vind het er zelfs mooi.

Oma zou vandaag 80 jaar geworden zijn. Samen met mama en opa ga ik naar haar rustplaats toe om nieuwe bloemen te brengen. Opa loopt niet zo hard meer, maar ik geloof niet dat ik me het verbeeld wanneer ik zie dat hoe dichter we bij het graf komen, hij steeds sneller begint te lopen. Hij mist haar, maar lijkt toch redelijk opgetogen. Alsof het mooi is dat haar verjaardag weer is aangebroken. “Prachtig he? Al die vogeltjes. Dat had omi toch ook zo mooi gevonden”.

Nu moet ik zeggen dat deze begraafplaats ook uitzonderlijk mooi is. Hoge groene bomen en duizenden bloemen. Hier lijkt doodgaan opeens helemaal niet zo erg. Hier heerst een uitzonderlijk hoog niveau van respect voor hen die niet meer in ons midden zijn. Ik lees “Nooit meer in ons midden, voor altijd in ons hart” en zo voelt het ook. Het lijkt alsof op deze begraafplaats alleen maar mooie mensen liggen.

Opa en mama praten wat over omi, maar ik heb niet zoveel woorden. Ik loop wat langs de andere graven en lees geboortedata en kijk naar de bloemen en kaartjes die nabestaanden meegenomen hebben. Ik heb er weleens moeite mee gehad dat overledenen op begrafenissen en herdenkingsdiensten letterlijk ‘de hemel in geprezen worden’ en stuk voor stuk de goedheid zelve lijken te zijn. En nu, nu ik hier loop is dat eigenlijk best wel mooi en geruststellend. Dat het lijkt alsof eenieder die overlijdt gemist wordt. Herdacht en gerespecteerd wordt. Dat ze daadwerkelijk een onmisbaar deel uitmaakten van iemands leven. Wie weet een irritant deel, maar in ieder geval een onvervangbaar deel.

Het is tijd om naar huis te gaan. “Deze kant op Esther”, zegt opa. “Nog even langs opa en oma”. Als ik in de auto zit realiseer ik me dat ik geen één keer aan het echte doodgaan heb gedacht, ondanks dat ik er zo door omringt werd. Het voelde juist als leven.


Een reactie op “Omi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s