Ieder z’n doolhof

Veel mensen om mij heen lijken op dit moment een beetje verdwaald. Ik herken dit. Een soort mid-midlife crisis. Lopend in een groot doolhof. Sommigen kiezen keer op keer de verkeerde afslag waardoor ze telkens hetzelfde rondje lopen, waar anderen langzaam maar zeker de uitgang weten te bereiken.

Maar is het wel een doolhof met een ingang én een uitgang? Of is het misschien zo dat we onbewust al veel langer in dat doolhof ronddwalen? Dat we bij het eindelijk bereiken van een uitgang er achter komen dat dit dezelfde plek is als waar we binnenkwamen? Terug bij onszelf. “Vaarwel doolhof. Hallo vroegere ik, die niet van rokjes houdt, maar van tuinbroeken. Hallo kind die shoppen stom vindt, maar zich vermaakt met deurtje bellen en protestvlaggetjes steken in hondenpoep op de stoep. Lang niet gezien, kleine ik die zich op de verjaardag van juf niet als indiaan of zuster verkleed, maar als Ma Flodder.”

Dat kind zit nog zo duidelijk in ons en wil zich graag laten zien, maar er is een reden dat je een tijd terug dat doolhof ingelopen bent. Niet zo gek, want bij de ingang van dat doolhof hing een grote poster met: “TREED BINNEN EN VIND HET UTOPIA WAAR IEDEREEN JE AARDIG VINDT”.

In dat doolhof is het soms best gezellig en loop je meerdere keren met plezier hetzelfde rondje. Vrolijk zwaai je naar de fitgirls en proost je met je spinaziesmoothie op deze prachtige zonnige legday. Je wandelt op je hippe Dr. Martens door naar het nachtleven waar je je yoga broek even snel omwisselt voor een ripped jeans. Iedereen gaat zo lekker! Je wilt voor altijd wel in dit doolhof blijven! Iets verder in het rondje drink je een wijntje met de meiden op het terras waarvan je een stralende selfie op verscheidene social media plaatst. #lovelife en #crazyfriends zorgen voor gegarandeerd succes. Prima rondje. Nog maar een keer dan. Maar tijdens dit rondje gooit @FitgirlKelly haar groene smoothie tegen de muur, omdat haar @drogeMarcel blijkbaar is vreemdgegaan met @staypositiveGaby. Dit terwijl die sufkut 15 kg minder lift!

Ik stel mezelf en andere verdwaalde lotgenoten weleens de volgende vraag: Maar wat nou als je om de gedachten of reacties van een ander een hoge muur kon bouwen? Dat je hierdoor alles wat hij/zij/men denkt niet meer ervaart. (Dat jij helemaal niet weet wat die ander denkt is hier best een belangrijk weggelaten detail). In mijn fantasie ben ik dan een soort blije prinses op een prachtig paradijselijk eiland en worden al die negatieve gedachten/ reacties/ vergelijkingen verbeeld door een arrogante prins opgesloten in een hoog Rapunzel torentje. (Ja, de rollen zijn omgedraaid. FEMINISME! FEMINISME!). Hij roept wel naar me, maar ik kan hem niet echt horen. Hij is te ver weg en af en toe verdwijnt hij achter een wolk. Soms vang ik vaag iets op van zijn vaak negatieve woorden, maar meestal schenk ik het geen aandacht aan en denk: “Ach. Wat zielig. Dat mannetje daar zo verloren in zijn toren en niemand die hem kan horen. Ik hoop dat hij snel ophoudt naar me te schreeuwen en te wachten tot iemand hem komt redden. Dat hij zich omdraait en ziet dat die deur naar de brandtrap niet eens op slot zit”.

Het negeren van de prins wordt steeds makkelijker en op een morgen kijk je richting de plek waar de toren van de prins ooit stond. Het is verdwenen. Opgelucht haal je adem en vraag je jezelf af of de toren en de prins zijn geschreeuw wel echt waren of slechts een illusie. Je loopt een rondje door je paradijselijke tuin en plotseling zie je een uitgang van het doolhof. Je trekt je hakken uit en sprint er naartoe. Het blijkt de ingang te zijn. Vastbesloten treedt je naar buiten.

Ha daar staat moeders. “Hallo huidige jij! Lang niet gezien. Je ziet er goed uit! Hoe ist?” Ze geeft me mijn tuinbroek terug die ik moest inleveren toen ik naar binnen ging. Trots trek ik hem aan. Hij is te klein.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s