Een beginnetje maken

Vroeger als ik een mandarijn kreeg vroeg ik altijd aan mijn moeder “Wil jij een beginnetje maken”? Ik kreeg namelijk altijd mandarijnsap in mn oog. Dat deed pijn. Bovendien kreeg ik het witte van de schil achter mijn nagels en roken mijn vingers de rest van de dag naar niets anders dan mandarijn. Toen wist ik nog niet dat het schil er in 1 stuk afkrijgen 7 jaar goede seks beloofde, maar dat terzijde..

Beginnetjes maken voelt tot aan de dag van vandaag vaak nog steeds als mandarijnsap in je ogen. Het probleem is alleen dat als je nu je moeder vraagt om een beginnetje te maken, ze je hoogstwaarschijnlijk voor gek verklaart en (hopelijk) weigert de mandarijn van je aan te nemen. Wat je vervolgens doet is de mandarijn laten voor wat het is. Je bent ten slotte oud en wijs genoeg om de mandarijn zelfstandig te schillen. De nare herinnering van het mandarijnsap is inmiddels 10 x erger geworden dan het in werkelijkheid is en de mandarijn blijft onaangeraakt liggen. Na een tijdje is de mandarijn verrot, je gooit hem weg en je koopt een banaan. Of een appel. Of kwarktaart.

Toch best zonde, want mandarijnen zijn best lekker. En gezond. Ouder worden heeft ontzettend veel voordelen. Je armen worden langer waardoor je wel heel hard in een mandarijn moet knijpen om het sap je ogen te laten bereiken. Ook worden je reflexen beter, waardoor je desnoods je ogen op tijd dicht kunt doen mocht je wel te hard in de mandarijn knijpen. Langzaam maar zeker ontwikkel je manieren om je eigen beginnetjes te maken. (Bovendien groeit na je eerste levensjaar je gezicht in verhouding vele malen meer dan je ogen, waardoor de kans op onwenselijke sappen in je ogen sowieso afneemt. WIN WIN).

Sommigen van jullie hebben misschien nooit moeite gehad met het schillen van een mandarijn, omdat je óf gewoon heel goed kon schillen óf geen fruit hoefde te eten. Of omdat jullie moeder ze nog steeds schilt. Of je bent gewoon geboren met abnormaal lange armen. Maar ook jullie hebben vast geleerd om een puzzel te beginnen met de hoeken, dan de buitenrand en als laatste pas de binnenkant.

Ik had vroeger een jongetje bij mij op school uit Amerika. Hij at mandarijnen met schil. Inmiddels snap ik heel goed waarom. Maar ik weet ook dat een mandarijn veel lekkerder is zonder schil. En dat mandarijnsap in je oog echt niet zoveel pijn doet. En dat als het echt niet lukt, er altijd wel iemand is die het beginnetje voor je wil maken..


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s